Защо сънуваме и какво са сънищата?

сънищата защо сънуваме

„Животът не е сън, но сънят е живот за развихрените желания.” – Венцислав Константинов

Сънищата са тема, която винаги е вълнувала хората през годините. Съществуват много и различни теории, които обясняват какво точно представляват сънищата, защо възникват и дали е възможно да ги контролираме.

В тази статия ще ви запознаем отблизо със сънищата и защо са толкова специални? И ще дадем отговори на въпроси, които най-вероятно често си задавате, но все пак са останали загадка за вас.

Какво са сънищата?

Сънищата могат да бъдат завладяващи и интригуващи, изпълнени с цветни картини и красиви нюанси. Но често могат да бъдат и странни, дори и плашещи. Каква е причината за това и къде е тънката граница между хубавите и лошите сънища (кошмарите)? За да дадем отговор на всички тези въпроси, първо трябва да знаем какво точно представляват сънищата.

Много теории твърдят, че сънищата са халюцинации, които се появяват в определена фаза на съня.  Други смятат, че нашите сънища са истории и картини, които съзнанието ни създава, докато спим.

Те могат да бъдат ярки и напълно реално изглеждащи, но на сутринта да не помним абсолютно нищо от тях. И въпреки това в нас да са останали чувства и усещане за щастие, тъга, несигурност или дори гняв.

Не е нужен определен етап от съня ни, за да се появят сънищата. Те нямат определено време или график – просто се случват. Но най-реалните и ярки сънища възникват през фазата, наречена REM. “Rapid eye movement” буквално преведено означава бързо движение на окото или по-точно – на клепачите. Тогава човешкият мозък е най-активен и проектира най-различни по смисъл и значение сънища.

Видове сънища

Ясни сънища (Lucid dreaming)

Ясните сънища са тези, в които знаем, че сънуваме. Проучвания показват, че този тип сънища събуждат активността на части от мозъка, които иначе са спокойни по време на сън. Lucid dreaming е състояние между REM (помръдването на очите/клепачите) и будното състояние на мозъка.

Хората, които имат такъв тип сънища, много често са способни да контролират или повлияят на сънищата си. Така те могат да променят историята, да говорят и правят неща, които самите те искат. Това може да е добра тактика по време на кошмар, но специалистите съветват да оставим сънищата да се случват натурално (flow naturally).

Кошмари

Кошмарите са лоши сънища, които са често срещано явление както при деца, така и при възрастни. Съществуват много различни причини, поради които възникват кошмарите, но най-известните са:

 • Стрес, конфликти или страх
 • Травма
 • Емоционални проблеми
 • Използване на медикаменти
 • Различни здравословни проблеми

Ако имаме кошмари, които се повтарят, нашето съзнание най-вероятно се опитва да ни каже нещо. Затова и трябва да обърнем специално внимание на тези сънища. Ако не можете да разберете защо постоянно сънувате кошмари, най-добре се обърнете към специалист.

Най-важно е да запомните, че колкото и страшни да ви изглеждат кошмарите, те не са реални и е много малко вероятно да се сбъднат.

Защо сънуваме?

Ясен и конкретен отговор на въпроса „Защо сънуваме?” все още не съществува. Всеки човек е изключителен сам по себе си и не бихме могли да слагаме всички под общ знаменател. Но все пак успяхме да съберем най-често срещаните причини за това защо сънуваме и какво най-вероятно предизвиква конкретни видове сънища у нас.

Някои специалисти смятат, че сънищата нямат никакво значение и цел. Според други, ние се нуждаем от сънищата за нашето психическо, физическо и емоционално здраве.

Твърди се, че сънищата съществуват, за да се справяме с проблеми в живота ни, да обединяваме спомени и да преработваме емоции.

Ако си легнем с проблемни и притеснителни мисли, най-вероятно ще се събудим с решение на нашите терзания. Но също е и много възможно само да влошим съня си и да предизвикаме кошмари.

Някои сънища помагат на мозъка ни да обработи мисли и събития, възниквали през целия ни ден. Други пък са просто резултат от активността на мозъка ни и нямат толкова голямо психологическо значение. Затова и учените все още се опитват да разберат защо точно сънуваме.

Хора, които не могат или не успяват да сънуват, най-често страдат от:

 • Повече напрежение
 • Депресия
 • Притеснителност
 • Концентрират се по-трудно
 • Загуба на концентрация
 • Качване на килограми
 • Тенденция да халюцинират

Ролята на сънищата

Ролята на сънищата е строго индивидуална при всеки един човек. Тук ще ви представим едни от най-често срещаните тълкувания на сънищата и защо те присъстват в живота ни.

Сънищата като терапия

Нашите сънища могат да бъдат много добър „терапевт“. Те са начин да се изправим лице в лице с травми, било то емоционални или физически такива. Това се дължи на факта, че мозъкът оперира на много по-дълбоко емоционално ниво, докато спим. И така той създава връзки, свързани с чувства и емоции, които иначе не бихме направили, когато сме будни.

Сънищата като наръчник за оцеляване (fight-or-flight training)

Една от най-активните части на нашия мозък по време на сън е така наречената „амигдала“. Тя е част от мозъка, която често се асоциира с инстинкта ни за оцеляване, самосъхранение и реагирането в критични ситуации.

Една от многото теории гласи: „ Амигдалата е по-активна по време на сън, отколкото, ако сме будни, така че това най-вероятно е метод на мозъка да се подготви за справянето с предизвикателства.”

За щастие, мозъчните клетки изпращат сигнали по време на съня ни, когато очите/клепачите ни се движат изключително бързо. По този начин мускулите ни се релаксират и няма риск да тичаме или случайно да ударим някого, докато сънуваме.

Сънищата като муза

Една от другите теории защо сънуваме е, че по този начин улесняваме нашите креативни наклонности. Много известни артисти свързват своите най-велики творби с вдъхновяващи сънища, които са имали.

Доста често се случва да се събуждаме с перфектната идея и желание да създадем филм или песен, или пък да напишем книга. Всичко това се дължи на нашето въображение и сънищата ни.

Когато сме будни, в съзнанието ни е включен така нареченият „логически филтър”, който малко или много ограничава креативността ни. По време на сън, този филтър не функционира и така сънищата ни са изпъстрени с повече цвят и идеи, от които по-късно можем да спечелим  много.

Кои са факторите, влияещи на сънищата?

Сънищата се влияят от много и различни фактори. Има такива, които ни афектират, както когато сме будни, така и когато спим.

Един от най-важните фактори за нашите сънища е това дали си набавяме достатъчно сън или не и в каква среда спим. Здравословният и пълноценен сън е нещо, на което всички трябва да обръщаме повече внимание. А за него са нужни най-вече подходящ и качествен матрак, и удобна възглавница!

Мисията на Orange Frog е да ви осигури здравословна среда за сън и сладки сънища, благодарение на качествени и доказали се във времето иновативни матраци, възглавници, топ матраци, подматрачни рамки и други спални аксесоари.

Може да разгледате всички наши предложения в онлайн магазина ни и да поръчате бързо и лесно желания продукт! Предлагаме безплатна доставка за цялата страна! Свържете се с нас на телефон +359 877 184 555 или ни посетете на място в магазина ни в град София, улица Гео Милев 47.

За удобство и комфорт по време на сън, изберете Orange Frog!