Матраци от латекс или полиуретанова пяна да изберем?

матраци от латекс или полиуретанова пяна от Orange Frog

Матраци от латекс или полиуретанова пяна да изберете? Разнообразието от модели матраци на пазара е огромно и изборът на идеалния матрак е труден. Ето защо, в тази статия ще Ви разкажем какви са предимствата и недостатъците на латексовите матраци и полиуретановите матраци. Ще Ви предложим и едни от най-харесваните модели матраци, за да можете правилно да направите избор дали да се доверите на матраци от латекс или полиуретанова пяна.

МАТРАЦИ ОТ ПОЛИУРЕТАНОВА ПЯНА

Преди години, полиуретанова пяна се е използвала за слой в традиционните пружинни матраци. Днес, асортиментът от матраци от полиуретанова пяна на пазара е огромен, тъй като те се произвеждат и предлагат от множество компании.

Ядрото на тези матраци е изработено от полиуретан с висока плътност, докато при пълнежа им полиуретановата пяна може да бъде комбинирана със слой от мемори пяна. Обикновено е препоръчително полиуретановите матраци да се сменят на около 7 години от хигиенична гледна точка, дори самото ядро да не е деформирано. По този начин те ще продължат да предлагат удобство, добра опора на тялото и да осигуряват пълноценен и спокоен сън.

Предимства на матраците от полиуреатанова пяна:

Едно от най-големите предимства на матраците от полиуретанова пяна е това, че те са изключително устойчиви на тежестта на тялото. Те поемат теглото и извивките на тялото, осигуряват му стабилна опора и не причиняват напрежение по време на сън.

Друго предимство на матраците от полиуретанова пяна е възможността да бъдат профилирани. Така се постига оптимално проветряване на матрака и естествен масажиращ ефект. Освен това, полиуретановата пяна може да бъде с различна плътност, твърдост и състав. Това прави полиуретановите матраци приятни, меки, комфортни и адаптивни към Вашите индивидуални нужди и предпочитания.

Качествените матраци от полиуретанова пяна са предпочитани от много потребители, заради богатото разнообразие от модели. Също така, те предлагат дълга експлоатация, добро изолиране на движенията на тялото по време на сън, не издават шумове и са леки при повдигане или транспортиране.

Недостатъци на матраците от полиуретанова пяна:

Един от недостатъците на полиуретановите матраци е възможността за по-бърза загуба на височина и „улягане“. Причината за това е, че полиуретанът може да загуби част от твърдостта си, когато започне да се използва. С други думи, в началото, когато купите матрак от полиуретанова пяна, е вероятно той да „улегне“, но след това няма да се променя така драстично.

Също така, при някои матраци от полиуретанова пяна може да се получи по-ранно провисване, слаба подкрепа по краищата или да се появят вдълбнатини.

И все пак… Кой модел матрак от полиуретанова пяна да изберете?

Ако сте ценители на луксозните стоки и добрата почивка, препоръчваме да изберете Матрак Кинг Лайн – Нани с височина 30 см и кралски комфорт. Този модел е изработен от няколко вида пяна. Ядрото е съставено от HR високоеластична пяна, което спомага за правилно позициониране на тялото по време на сън. Съдържа още Memory Foam термоактивна пяна, латексоподобна пяна и висококачествена текстилна дамаска. Това го прави издръжлив на голямо натоварване до 140 кг., като разпределя тежестта по цялата си площ. Ако търсите балансирана твърдост, удобство, релакс за тялото и елиминиране на натрупаната физическа умора – този матрак е идеалното решение!

Ако пък се нуждаете от по-бюджетно съотношение между цена и качество, добро решение е комфортният Матрак Сирена Ултрафлекс – Нани. Този модел също е много издръжлив и е подходящ за по-високо натоварване. Матракът е съставен от дебела еластична двулицева сърцевина с висока плътност. Капитонираният калъф с вградени сребърни нишки предпазва от разпространение на акари и микроорганизми. А вградената в калъфа дишаща лента осигурява добро проветряване на матрака.

Матрак Кинг Лайн – Нани

МАТРАЦИ ОТ ЛАТЕКС

На пазара няма толкова голямо разнообразие от матраци от латекс, както при полиуретановите матраци. Това е така, заради уникалния процес, технологията и по-високата цена на производство на латекса. Матраци от латекс се произвеждат предимно от Екон Латекс в гр. Русе, тъй като те са специализирани за продукти от естествен и синтетичен латекс.

Латексът сам по себе си е натурален и природен материал и се отличава с висока еластичност, гъвкавост и пружиниращ ефект. Благодарение на тези свойства, матраците от латекс могат да възстановяват първоначалната си форма, без да се деформират, дори след продължително натоварване. Те могат да бъдат изработени както от естествен латекс, така и от синтетичен, а средната продължителност на живота на латексовите матраци е около 8-9 години.

Предимства на латексовите матраци:

Тъй като матраците от латекс не разполагат с пружини или друг пълнеж, едно от основните им предимства е качествената подкрепа, която предоставят на тялото по напълно естествен начин. Те заемат формата на Вашето тяло и следват извивките му, като по този начин премахват чувството за напрежение, подобряват кръвообръщението в организма и осигуряват по-спокоен и здравословен сън.

Благодарение на органичните материали, от които се създават латексовите матраци, те са хипоалергенни и предотвратяват задържане на прах, влага и развитие на акари, плесен и други микроорганизми. Латексовите матраци предоставят перфектната антибактериална среда за сън, а вертикалните отвори на ядрото гарантират оптимална циркулация на въздуха. Освен това, матраците от латекс обикновено не съдържат токсични химикали. Това ги прави подходящи за хора с алергии или астма, стига те да нямат изострено обоняние.

Матраците от латекс са едни от най-устойчивите матраци на пазара. Те запазват еластичността си, не се деформират бързо и ще Ви осигуряват желания комфорт дълги години след покупка.

Недостатъци на латексовите матраци:

Трудно можем да изброим недостатъци на матраците от латекс, тъй като техните предимства преобладават. Една от по-слабите им страни е това, че те са по-тежки от матраците от полиуретанова пяна и съответно са малко по-трудни за пренасяне. Друг недостатък е това, че в началото може да понамирисват леко. Това обикновено изветрява в рамките на няколко дни до месец, но не се препоръчват за хора с изострено обоняние.

Кои модели матраци от латекс да изберете?

Един от най-предпочитаните и продавани модели матраци от латекс е Матрак Лукс – Екон Латекс с височина 18 см и средна твърдост. Този модел е изработен от 100% пенолатексово ядро и има 7 зони на комфорт, разположени по цялата му дължина, като така придава опро на цялото тяло. Матрак Лукс се предлага със средна, твърда и супер твърда повърхност, както и в три височини – 16 см, 18 см и 20 см с различна издръжливост на натоварване. При ширина над 150 см, има възможност двете половини на матрака да бъдат с различна твърдост. Той е чудесно решение спрямо съотношението цена-качество и за всякакви предпочитания за твърдост на матрака.

Друг подходящ избор е Матрак Натура твърд- Екон Латекс, подходящ за натоварване до 130 кг. Той има същите предимства като Матрак Лукс, но се предлага в два варианта – средно твърд за натоварване до 90 кг. и твърд за над 90 кг. Отново има опция за две различни по твърдост половини при ширина над 150 см. Добавен е антибактериален калъф от 100% Organic cotton 3D трико (100 % памук). Това е идеалният избор за любителите на естествените материали!

Освен матраци от латекс за възрастни, Ви предлагаме и висококачествен бебешки матрак от латекс – Матрак Бебе Кокос – Екон Латекс. Той съдържа така търсената кокосова вложка, но вече рядко срещана в производството на матраци като цяло. Също така, и вътрешен калъф от нетъкан 100% полиестер и външен калъф от полиестерно трико с прошита полиестерна вата. Благодарение на това, този модел осигурява комфорт и здравословен спокоен сън за Вашето бебе.

Матрак Лукс с височина 18 см и средна твърдост – Екон Латекс

Матраци от латекс или полиуретанова пяна

Дали ще заложите на матраци от латекс или полиуретанова пяна, зависи изцяло от Вашите нужди и предпочитания!

При нас в Orange Frog ще откриете богато разнообразие от водещи марки и модели матраци! Можете да разгледате нашите предложения на място в магазина ни в гр. София, ул. Гео Милев 47. Или да спестите време, като поръчате желания матрак бързо и лесно онлайн или на телефон +359 877 184 555. Очакваме Ви!