Как да изберем качествен и удобен матрак на разумна цена?

Как да изберем матрак на разумна цена

13 матрака с най-добро съотношение между цена и качество, препоръчани от специалисти

Чувствали ли се объркани, когато Ви се е налагало да купувате матрак?

Чудили ли сте се как да направите своя избор пред толкова голямо предлагане на матраци?

Вярвате ли, че матракът има значение за здравето Ви и качеството на съня?

Матракът е нещо, което не купуваме всеки ден, но пък неговия избор е от изключително значение за нашето здраве, нашия тонус и за нашето сутрешно настроение. И тъй като тази покупка правим сравнително рядко, обикновено не сме запознати как да изберем матрак, когато има толкова много видове и марки на пазара. Чувстваме се объркани и най-лесно е да се хванем за цената. Малко хора осъзнават, че матракът е един от най-важните избори и всъщност цената е последния критерий, по който е важно да направим избора си.

В тази статия ще ви представим възможно най-пълната информация, с която разполагаме, за различните видове матраци, техните предимства и недостатъци и критериите, по които да изберете Вашия нов матрак.  Ще ви предложим и конкретни модели, които предлагат най-добро съотношение между цена и качество, за да откриете по-лесно Вашия нов матрак.

 

Защо е важно какъв матрак избираме?

  • Защото прекарваме 1/3 от живота си върху него.
  • Защото е превенция за опорно-двигателни заболявания. Често се сещаме да търсим удобен матрак, чак когато вече имаме някакви болежки, вместо да направим добър избор превантивно и да не ни се налага после да мислим как да се лекуваме.
  • Защото е важно как се събуждаме сутрин. Вие как искате да се събуждате – с болки и умора или с усмивка и добро настроение?  

По какви критерии да изберем матрак?

В морето от видове матраци и разнообразни характеристики, е трудно да се ориентираме какъв точно матрак ни е нужен. Ето няколко основни неща, с които е добре да се съобразите при избора си на матрак. Ще ги подредим по важност.

Комфорт

Най-важният критерий за избор на матрак трябва да бъде комфортът. Ще прекарате върху него една трета от следващите 5, 10 или повече години, и е изключително важно там да се чувствате удобно.

Първото и най-важно нещо е да си отговорите на въпроса: „На каква твърдост ми харесва да спя – по-твърдо, по-меко или нещо по средата?“. Има хора, които предпочитат много твърди матраци, други много меки. Важното е на вас какво ви е удобно. Ако не сте сигурни, отидете в един магазин или шоурум и помолете консултанта там да ви покаже три модела матраци с драстична разлика в твърдостта, за да можете да направите по-добро сравнение и да усетите на какъв матрак се чувствате най-добре.

Второто важно нещо, свързано с комфорта, е видът на матрака и материалите, от които е изработен. Основните видове матраци са от пяна, с пружини или от латекс. Има качествени матраци от всички тях и е въпрос единствено на личен избор и комфорт на кой ще се спрете. Ще ви разкажем повече за различните видове материали и конструкции малко по-късно в статията.

Характеристики 

За комфорта на един матрак са важни и останалите негови характеристики – от какъв материал е калъфът му, каква е структурата му, какви други екстри са добавени, каква гаранция има. Слой мемори пяна на повърхността, например, създава усещане за мекота и топла прегръдка. Антиакарната и антиалергичната обработка на матрака и калъфа ще ви осигурят по-добра хигиена и по-дълга експлоатация. Ако имате проблем с топлината и предпочитате да ви е по-студено, матраците с охлаждащ ефект ще ви помогнат да преживеете по-лесно високите температури.

За вашето здраве и дългия живот на матрака допринасят и всички екстри, свързани с проветривост и хигиена – свалящ се калъф, който може да се пере, дишаща лента. По отношение на комфорта, сполучлив избор са матраците с лятна и зимна страна. Те са предвидени да отговорят на специфичните нужди на тялото във всеки сезон и обикновено затоплят през зимата и охлаждат през лятото.  Ако пък с партньора предпочитате да спите на различна твърдост или има голяма разлика в килограмите ви, има и матраци, които комбинират две ядра в един калъф, за максимален комфорт на всеки от вас.

Препоръки

Винаги е добре да разпитате приятели и познати какъв матрак използват и дали са доволни от него. Така ще си изградите представа за качеството и надеждността на матрака. Ако сред познатите ви има хора със сходни на вашите проблеми, ще се ориентирате дали избраният от тях матрак би бил подходящ и за вас или не е толкова удачен избор.

Имайте предвид, че това, което е подходящо и добро за другите, не винаги е такова за вас. Затова най-добрия вариант е да си запишете техните препоръки, след което да отидете да пробвате или да разгледате характеристиките на матрака, за да изберете това, което на вас ви харесва най-много. Попитайте за препоръки и специалистите в магазините за матраци – те имат преки наблюдения кои са най-продаваните модели, с кои марки и модели има проблеми и рекламации, от кои отзивите са най-добри. В нашия сайт ще срещнете продукти с етикет С препоръка от OrangeFrog – това са модели с отлични отзиви от клиентите и много добро съотношение цена-качество.

Марка 

Важно е да се запознаете с историята на марката производител на матрака и да видите отзивите за нея в интернет. Ако марката е с установени традиции и се предлага на пазара от доста дълго време, най-вероятно говорим за качество, тъй като в противен случай едва ли щеше да се задържи на пазара за това време. 

Цена

Като специалисти, ние винаги се съобразяваме с бюджета на клиентите, преди да препоръчаме матрак. Но е важно да помните, че качеството си има своята цена и най-евтиния вариант не е най-добрият избор, когато говорим за нашето здраве и комфорт. Това е продукт, който се ползва дълго време, и разделена във времето, инвестицията в матрак си заслужава.

Така, например, цена от 1000 лв за матрак може да ви се вижда висока. Но за подобна сума можете да си купите много качествен матрак, с който ще се чувствате добре поне 10 години. Така излиза, че отделената за него сума ще е около 100 лв на година, или около 30 ст на ден. Сега помислете колко харчите ежедневно за кафе в опит да се освежите след некачествения сън на стария и неудобен матрак.

Ние знаем, че въпреки подобни изчисления, еднократното отделяне на голяма сума е трудно за много от вас. За ваше улеснение, много от матраците, предлагани от нас, могат да бъдат купени на изплащане и по този начин да облекчите бюджета си.

Какъв матрак да изберем?

Eднолицев или двулицев?

Еднолицевите матраци са с вградена подматрачна рамка. Те се използват само от едната страна и са доста по-тежки от двулицевите. Основните причини, по наши наблюдения, защо хората купуват еднолицеви матраци, са:

  1. Смятат, че са по-евтини от двулицевите. Това не е точно така. Има и двулицеви матраци на същата стойност, но е факт, че луксозни еднолицеви матраци няма.
  2. Искат да се монтира на матрака амортисьорен механизъм, за да може да се използва пространството под леглото за ракла. Това може да стане и на всяка подматрачна рамка. Хубаво е да бъде метална или да ѝ се удебелят страниците.

От Orangefrog.bg препоръчваме двулицевите матраци, защото са с по -дълъг живот и по-лесни за поддържане. Освен това използването на отделна подматрачна рамка  също има своето предназначение – усилва усещането от матрака, осигурява по-добрата му проветривост и удължава живота му.

И както казва един производител на матраци „Само в България се произвеждат еднолицеви матраци. Или сме много напреднали, или сме много изостанали“.

Пяна, пружини или латекс?

И тук е въпрос на лично предпочитание. Днес повечето хубави пружинни матраци са направени по така наречената „покет“ технология, където всяка пружинка е отделно завита и независима от останалите. Така се избягва познатият ни ефект от миналото на пропадане на пружините. Все още съществува и пружинния блок с непрекъснато плетене – „бонел“, където всяка пружинка е свързана с другата и при натискането на едната се получава като вълна и при другите. Проблемът с тази технология е, че повреда в една от пружинките поврежда целия матрак и се получава познатото неприятно чувство за пропадане.

Матраците от пяна могат да имат широк спектър от усещания, в зависимост от плътността на пяната и дали са изработени от няколко слоя от различни видове пяна в едно. Най-популярна от тях е така наречената „мемори”. Всъщност матраците с мемори пяна съдържат най-често само 2-3 см мемори слой. Използването на повече прави матрака много мек, а това не на всеки се харесва. Също така е хубаво да се знае, че мемори пяната в контакт с тялото го загрява и затова може да запарва през лятото. Разбира се, повечето производители са се съобразили с това и затова правят двулицевите матраци с различни страни – едната с мемори през зимата, а другата без мемори – за лятото.

Латексът е един от най-еластичните материали в природата. Той възвръща първоначалната си форма всеки път след употреба. Това гарантира дълъг живот на матрака. Затова е и един от предпочитаните ортопедични материали. Не се препоръчва, обаче, латексови матраци да се излагат на влага в не-добре затоплени помещения, защото има вероятност да развият мухъл. Също така основен техен недостатък е, че са доста тежки и трудно се местят. Не се препоръчват за легла тип ракла.

В крайна сметка какъв материал – пружини, латекс или пяна, ще избере потребителят, зависи изцяло от неговите предпочитания и комфорт.

Какъв матрак при болки в гърба?

Най-важното е матракът да ви осигури добра опора във всички точки на тялото и да не оказва съпротивление, притискайки мускули, стави, нервни окончания и кръвоносни съдове. Хубаво е да го съобразим и с препоръките на лекаря си. Основно трябва да се знае, че много твърд матрак ще оказва силен натиск на гръбнака, а твърде мек ще го свива в повече. Затова при болки в гърба Orangefrog.bg препоръчва матраци със средна твърдост.

Има ли значение теглото на спящия при избор на матрак?

Вероятно не знаете, че повечето матраци се правят стандартно за натоварване до 90кг. Затова, когато е необходимо матракът да е по-издръжлив, е много важно клиентът да се посъветва предварително с консултант, който може да го насочи към матраци, предвидени за по-голямо натоварване. В противен случай рискувате очаквания живот на матрака да се скъси или да не усещате необходимия комфорт.

Как да се ориентираме колко качествен е даден матрак?

Най-лесния начин за това е по гаранцията. Матраците с високо качество обикновено имат срок на гаранция минимум 10 години, а се предлагат и такива с безсрочна гаранция.

Защо да изберем матрак с по-висока цена при положение, че има такива и на по-ниска цена?

Висококачествените матраци имат дълъг живот, осигуряват по-добър комфорт и в крайна сметка се отразяват по-благоприятно на Вашето здраве. Със сигурност е по-добре да изберете качествен удобен матрак, който да ползвате поне 10 години, отколкото през 5 години да смените два матрака от по-нисък клас, за които ще похарчите сумарно същия бюджет и ще се чувствате по-малко комфортно. Ако се колебаете между няколко матрака с различна цена, попитайте специалиста в магазина, за да ви насочи кой от тях е с най-добро съотношение цена-качество.

На пазара има десетки матраци, кой да избера?

Ако вече сте се ориентирали за основните характеристики, от които имате нужда, вероятно сте изправени пред избор от десетки предложения със сходни показатели, между които не знаете как да изберете. Много наши клиенти изпадат точно в тази ситуация. Затова направихме класация на най-добрите, според нас, матраци, на базата на техните характеристики и отзивите, които имаме за тях.

Най-доброто съотношение цена-качество

Ако бюджетът ви не е неограничен, но осъзнавате колко е важен качественият и здравословен сън, вероятно се намирате в морето от среден клас матраци и търсите този с най-добро съотношение между цена и качество. И на нас ни бе трудно да подберем най-добрите в класа, тъй като предлагането е огромно. Все пак, има няколко модела, които наистина се открояват и с радост препоръчваме.

Матраци от пяна

Матраците от пяна са едни от най-предпочитаните и продаваните, защото са поддържащи, удобни и издръжливи. Произвеждат се десетки вариации, които дават разнообразни усещания и всеки може да намери подходящия за себе си. Матраците от пяна могат да са както много твърди, за любителите на този тип усещане, така и със средна твърдост или меки, създаващи усещане за потъване. Всичко зависи от вложените материали и структурата на матрака – дали е съставен само от един вид пяна или от няколко различни слоя. Предлагаме ви три модела с най-добро съотношение между цена и качество и различна твърдост.

Сирена Мемори – Нани – Твърд луксозен матрак на цена от среден клас

Сирена Мемори е средно-твърд към твърд матрак, един от най-продаваните и най-предпочитаните модели на НАНИ. Допълнително омекотената пяна подпомага кръвообращението. Калъфът е със сребърни нишки, вградена дишаща лента и цип, с помощта на който се сваля и  пере. Едно от големите предимства на Сирена Мемори е неговата отлична цена спрямо предлаганото качество. Той е от серията луксозни матраци на НАНИ, но с цена като за среден клас и 10 години гаранция. Отличен избор, ако обичате да спите на по-твърдо и търсите качествен матрак на добра цена.

Вижте подробни характеристики на Сирена Мемори тук: https://orangefrog.bg/magazin/matratsi/nani/matrak-sirena-memori-nani/

 

Сирена Фреш Мемори – Нани – целогодишен комфорт и лукс на достъпна цена

Модел от луксозната серия на Нани, на отлична цена. Осигурява целогодишен комфорт с лятна и зимна страна. Лятната страна е с антиалергична вата, а зимната страна е с вградена 4 см мемори пяна, която осигурява топлина и усещане за нежна  прегръдка в студените нощи. Сирена Фреш Мемори е средно към мек матрак, заради по-голямото количество мемори пяна. Въпреки това, той не създава усещане за потъване, което е характерно за матраците с повече мемори пяна. С височина от 24 см и 10 години гаранция, той е едно от най-качествените предложения на пазара на тази цена.

Разгледайте Сирена Фреш Мемори и научете всичките му предимства тук: https://orangefrog.bg/magazin/matratsi/nani/matrak-sirena-fresh-memory/

 

CoolComfort – АйСлийпматракът, който се бори с жегата

Ако нощното изпотяване ви дразни, а през лятото жегата не ви дава покой, матракът с охлаждащ ефект може да ви спести много безсънни нощи. Матрак Куул Комфорт е двулицев матрак с калъф с охлаждащ ефект, който може да намали температурата на тялото с до 2 градуса през нощта. Предотвратява запарването и поддържа хлад. Обратната му страна е от мемори пяна, за топлина през зимата. Куул Комфорт е матрак, който ще бъде оценен високо от хората, които не обичат да им е много топло и трудно понасят високите температури. Друго негово предимство е 16-годишната гаранция. За разлика от повечето матраци от този ценови клас, той не се произвежда в България, а в Португалия.

Разгледайте матрака тук: https://orangefrog.bg/magazin/matratsi/matratsi-ajslijp/matrak-coolcomfort/

 

Матраци с покет пружини

Ако не сте почитатели на пяната и предпочитате усещането за отскачане и пружиниране, характерно за пуржинните матраци, имате голям избор от висококачествени модели, изработени по съвременна технология. А именно – матраците с покет пружини. При тях всяка пружина е опакована в отделен „джоб“. Целта е отделните зони на матрака да не са зависими една от друга и движенията от една зона да не се пренасят към другата. Покет пружините осигуряват и по-дълга експлоатация и комфорт – ако една пружина се повреди, това не поврежда и останалите, за разлика от по-старата технология Бонел. За максимален комфорт, при качествените матраци върху пружините има няколко слоя текстил и пяна.

Вижте матраците от този тип, които ние препоръчваме:

Фаворит Нова – Тед

Това е най-купувания и най-известен модел на матраци Тед, доказал качеството си през годините. Фаворит Нова бе един от малкото модели, които Тед не спряха от производство при смяната на каталога си миналата година. Матракът е облечен с калъф от висококачествен текстил с памучни и бамбукови нишки, за антистатично третиране и антистрес ефект. Добавен е слой мемори пяна. Фаворит Нова е средно твърд към мек матрак. Той е перфектният избор за вас, ако сте любители на пружините и търсите надежден матрак на най-добра цена. Фаворит Нова е с 10 години гаранция.

Научете всичко за Фаворит Нова тук: https://orangefrog.bg/magazin/promotsii/matrak-favourite-nova-ted/

 

Дипломат де Лукс – Парадайс

Дипломат де Лукс е алтернативата на Фаворит Нова, с индивидуално опаковани пружинки и добавен слой пяна и криптониран калъф. Цената също е повече от добра, а кой от двата матрака ще предпочетете, зависи единствено от личното ви усещане за комфорт и предпочитанията към марката. Ако не сте сигурни, посетете шоурум и опитайте и двата, за да прецените кой ви допада повече. Дипломат де Лукс е с 5 години гаранция.

Научете всичко за Дипломат де Лукс: https://orangefrog.bg/magazin/matratsi/paradajs/matrak-diplomat-de-lux/

Матера – Тед – Инвестиция в здравето

Матрак Маттерра

Матера е високотехнологичен модел, който съчетава страхотни функции и комфорт на много добра цена. С ядро от покет пружини, обгърнати от високоеластична пяна и мемори пяна, той осигурява несравним комфорт и създава много добра опора за тялото. Една от уникалните му характеристики е добавеният погасител. Той разпръсква от повърхността на матрака геомагнитни вълни, които влияят раздразнително на нервната система и биха могли да предизвикат болести. Това е интелигентен матрак, който се грижи за здравето Ви. Матера е подходящ за вас, ако искате средно твърд матрак с пружини и искате наистина възстановяващ и укрепителен сън.

Разгледайте подробно описание на матрак Матера тук: https://orangefrog.bg/magazin/matratsi/ted/matrak-matterra-ted/

 

Добро качество с малък бюджет

Хората със силно ограничен бюджет също се нуждаят от качествен сън. Ако спите от десетилетия на неудобен и остарял матрак, защото смятате, че не можете да си позволите  нов, вероятно не сте открили правилното предложение за вас. Въпреки че матраците в най-ниския ценови клас често са създадени с някои компромиси, все пак има модели, които осигуряват добро качество на много достъпна цена. Ето какво имаме предвид:

Твърд матрак – Тирена от Нани

Тирена е достъпен матрак с много добро качество. Направен от високоеластична пяна и калъф с високо съдържание на естественен памук. Текстилът е с антиалергична, антибактериална и антиакарна обработка. Тирена е най-добрият избор за вас, ако сте любители на твърдите матраци и търсите добро качество на ниска цена.

Разгледайте матрак Тирена от Нани тук: https://orangefrog.bg/magazin/matratsi/nani/matrak-tirena/

 

Мек матрак – Модена, Нани

Изработен е от високо-плътностна пяна в допълнение с омекотен полиуретан, обвити в антиалергична силиконова вата и качествена дамаска. Ако обичате да спите на по-меко и търсите качество на ниска цена, Модена от Нани е за вас.

Разгледайте матрак Модена тук:

Матрак Модена – Нани

 

Еднолицеви матраци

Еднолицевите матраци са все по-слабо популярни, но в определени случаи са предпочитани от потребителите или употребата им се налага заради особености на леглото, върху което ще бъдат поставени. Основната им характеристика е вградената основа, която елиминира нуждата от допълнителна подматрачна рамка. Недостатък е фактът, че могат да бъдат ползвани само от едната страна – това създава предпоставки за по-лесно деформиране, а екстри като лятна и зимна страна са изключени. Ето нашите предложения за еднолицеви матраци:

 

Каспия Виско Покет – Нани

 

Матрак Каспия Виско Покет е направен от индивидуално опаковани пружинки в текстилни джобчета и стабилна конструкция с метална рамка, които осигуряват дълготрайна употреба и издържливост.  За допълнителен комфорт е добавена и мемори пяна. Подходящ е за вас, ако предпочитате средно твърд към мек матрак и искате меко и комфортно усещане, но без потъване.

Научете всичко за Каспия Виско Покет тук: https://orangefrog.bg/magazin/matratsi/nani/kaspiya-visko-poket-spring/

 

Перла – Парадайс

Матрак Перла е ортопедичен твърд матрак с ядро от пяна и вградена подматрачна рамка с ламели, което спомага за равномерното разпределяне на тежестта на тялото и добрата вентилация. Подходящ е за монтиране на повдигащи механизми при легла тип ракла. Идеален избор, ако имате нужда от твърд еднолицев матрак на много ниска цена.

Научете повече за матрак Перла тук: https://orangefrog.bg/magazin/matratsi/paradajs/perla-ednolitsev/

 

За комфорт без компромиси

Луксозните матраци са толкова скъпи не само заради дизайнерските десени на калъфа! В тях са съчетани последните и най-високи технологии в производството на матраци, ориентирани изцяло към комфорта и здравето на клиента.

Virtuoso – Магнифлекс

Магнифлекс е един от световните лидери в производството на доказано висококачествени матраци. Виртуозо е шедьовърът в каталога, който няма как да не бъде обикнат. Мемори пяната от двете страни се адаптира по формата на тялото. Калъфът е с лятна и зимна страна. Лятната страна от памук, лен и коприна дава усещане за прохлада, а зимната със състав от мериносова вълна, конски косъм и кашмир осигурява топла прегръдка в студените нощи. Виртуозо е за вас, ако държите на естествените материали и мекото луксозно усещане на мемори пяната. За всички, които търсят комфорт и качество без компромиси. Виртуозо е с безсрочна гаранция на пяната.

Научете всичко за този невероятен матрат тук: https://orangefrog.bg/magazin/matratsi/magnifleks/matrak-virtuoso/

Diamante Dual – Магнифлекс

Диаманте Дуал е създаден, за да отговори и на най-изтънчения вкус и най-специфичните предпочитания. Многопластовото ядро от четири вида технологична пяна и иновативната система Dual Core® дава възможност за избор на различни нива на комфорт и твърдост в един матрак за двамата партньори.  Текстилът е от иновативна вискоза, съдържаща милиони балончета разтопен восък, чиито молекули събират топлината от тялото, когато е необходимо, и я освобождават, когато е студено. Това е вашият матрак, ако с партньора имате различни предпочитания за твърдост. Височината му от 35 см и безсрочната гаранция са признак за безкомпромисно качество.

Разгледайте пълните характеристики на матрак Диаманте Дуал: https://orangefrog.bg/magazin/matratsi/magnifleks/matrak-diamante-dual/

 

Cloud 25 – Tempur

Матраците на Темпур са уникална разработка, базирана на технология, създадена от НАСА. Материалът, от който се произвеждат продуктите на Темпур, е разработен първоначално, за да облекчава напрежението в телата на астронавтите по време на излитане.

Моделът Клауд напълно отговаря на името си – усещането е като за сън върху облак.. Клауд е много мек матрак и ще се чувствате прекрасно в него, ако сте любители на усещането за нежно потъване, точно като в облак. Заради мекотата си, не е подходящ за по-едри и тежки хора.

Разгледайте матрак Клауд тук: https://orangefrog.bg/magazin/matratsi/tempur/visokokachestven-mek-luksozen-matrak-cloud-25-tempur/