Eднолицев или двулицев матрак да изберем?

Еднолицевите матраци са с вградена подматрачна рамка. Те се използват само от едната страна и са доста по-тежки от двулицевите. Основните причини по наши наблюдения защо хората купуват еднолицеви матраци са:

  1. Смятат, че са по-евтини от двулицевите. – Това не е точно така. Има и двулицеви матраци на същата стойност, но е факт, че луксозни еднолицеви матраци няма.
  2. Искат да се монтира на матрака амортисьорен механизъм, за да може да се използва пространството под леглото за ракла. – Това може да стане и на всяка подматрачна рамка. Хубаво е да бъде метална или да й се удебелят страниците.

От Orangefrog.bg препоръчваме двулицевите матраци, защото са с по -дълъг живот и по-лесни за хигиена. Освен това използването на отделна подматрачна рамка  също има своето предназначение – усилва усещането от матрака, осигурява по-добрата му проветривост и удължава живота му.

И както казва един производител на матраци „Само в България се произвеждат еднолицеви матраци. Или сме много напреднали, или сме много изостанали“. Истината е, че луксозните марки не произвеждат еднолицеви матраци. Всичко е въпрос на избор, затова и ние предлагаме и еднолицеви матраци за любителите им.

 

Какъв материал на матрака да предпочетем?

И тук е въпрос на лично предпочитание – пружини, пяна или латекс да изберем. Днес повечето хубави пружинни матраци са направени по така наречената „покет“ технология, където всяка пружинка е отделно завита и независима от останалите. Така се избягва познатият ни ефект от миналото на пропадане на пружините. Все още съществува и пружинния блок с непрекъснато плетене – „бонел“, където всяка пружинка е свързана с другата и при натискането на едната се получава като вълна и при другите. Такава технология се  използва при евтините матраци и ние от  Orangefrog.bg не я препоръчваме.

Друг материал е пяната. Матраците от пяна могат да имат широк спектър от усещания в зависимост от плътността на пяната и дали са изработени от няколко слоя от различни видове пяна в едно. Най-популярна от тях е така наречената „мемори“…Това, което потребителят може би незнае е, че всъщност матраците с мемори съдържат най-често само 2-3см мемори слой. Използването на повече прави матрака много мек, а това не на всеки потребител се харесва. Също така е хубаво да се знае, че мемори пяната в контакт с тялото го загрява и затова може да запарва през лятото. Разбира се, повечето производители са се съобразили с това и затова правят двулицевите матраци с различни страни – едната с мемори през зимата, а другата без мемори – за лятото.

Относно латексът – той е един от най-еластичните материали в природата, който възвръща първоначалната си форма всеки път след употреба. Това гарантира дълъг живот на матрака. Затова е и един от предпочитаните ортопедични материали. Не се препоръчва обаче латексови матраци да се излагат на влага в не-добре затоплени помещения, защото има вероятност да развият мухъл. Също така основен техен недостатък е, че са доста тежки и трудно се местят. Не се препоръчват за легла тип ракла.

В крайна сметка какъв материал – пружини, латекс или пяна, ще избере потребителят зависи изцяло от неговите предпочитания.

 

Ако имам болки в гърба на твърд матрак ли трябва да спя?

Най-важното е матракът да ви осигури добра опора във всички точки на тялото и да не оказва съпротивление, притискайки мускули, стави, нервни окончания и кръвоносни съдове. Най-подходящ е матракът, който ще освобождава напрежението при всяка поза по време на сън. Хубаво е да го съобразим и с препоръките на лекаря си. Основно трябва да се знае, че много твърд матрак ще оказва силен натиск на гръбнака, а твърде мек пък ще го свива в повече. Затова при болки в гърба Orangefrog.bg препоръчва матраци със средна твърдост.

 

Има ли значение теглото на спящия при избор на матрак?

По наши наблюдения много потребители не знаят, че повечето матраци се правят стандартно за натоварване до 90кг. Затова, когато е необходимо матракът да е по-издръжлив, е много важно при покупка клиентът да се посъветва предварително с консултант, който може да го насочи спрямо нуждите на клиента.

 

Как да се ориентираме колко качествен е даден матрак?

Най-лесния начин за това е по срока на гаранцията. Матраците с високо качество обикновено имат срок на гаранция минимум 10 години.

 

Защо да изберем матрак с по-висока цена при положение, че има такива и на по-ниска цена?

  1. Дълъг живот – Има много причини да изберем по-скъп матрак, но основната е тяхното качество. Не случайно цените на матраците са различни, защото и материалите, които се влагат в тях като качество са различни. Например използваната пяна в един по-евтин или по-скъп матрак зависи от нейната плътност на обработка. По-качествените матраци са с по-висока плътност и съответно издържат много по-дълго време.
  2. Повече комфорт – При матраците с по-висока стойност освен, че се използват по-качествени материали, обикновено има и допълнителни екстри като висококачествен калъф, екологични материали, повече слоеве и др.
  3. Грижа за здравето ни – Ние прекарваме 1/3 от живота си в легнало положение. Имайки предвид това може да разберем колко важно за нашето здраве е да имаме пълноценен сън и да спим удобно. Правейки компромис с цената, често правим компромис и със здравето си. Хубаво е да си помислим заслужава ли си това, при положение, че има качествени матраци на цена по-ниска от един мобилен телефон, който ще остарее след една година, а матракът ще използваме поне 10 години?!

 

Какво означава „с препоръка от orangefrog.bg“?

Този надпис може да се види на различни продукти в сайта. Това означава, че за този продукт имаме добри отзиви от клиенти или лични впечатления за качеството му. Препоръката по никакъв начин не ангажира orangefrog.bg при евентуална поява на рекламация. Гаранциите се определят от производителите.