Избор на възглавница – как да изберем най-подходящата?

Възглавница от Orange Frog

Случвало ли ви се е да се събудите, но вместо да сте отпочинали и заредени с енергия, да сте схванати и с болки в раменете и врата? Ако никога не ви се е случвало, значи сте късметлии и сте подбрали идеалната възглавница за себе си! Но ако това неприятно чувство ви е познато и дори се случва редовно… Много вероятно е да е време да замените настоящата възглавница с по-удобна!

Вашата възглавница е един от най-важните елементи за пълноценен сън. Ако спите на неподходяща възглавница, рискувате да навредите не само на съня си, но и на тялото си. В резултат, може да получите изкривявания и болки.

Подходящата възглавница ще осигури правилната позиция на главата по време на сън и ще ви предостави нужния комфорт, за да си отпочивате качествено. И сега вероятно се чудите как да изберете идеалната възглавница?

В тази статия ще ви покажем трите основни фактора, за които да помислите, преди да изберете новата си възглавница:

ВЪЗГЛАВНИЦА СПОРЕД ЛЮБИМАТА НИ ПОЗА ЗА СЪН

Любимата ни поза за сън е от съществено значение при избор на възглавница, която да ни осигури желания комфорт по време на почивка. Повечето хора сменят няколко пози, докато спят. Но обикновено имат една любима поза за сън, в която прекарват най-много време и се чувстват най-удобно. Ето каква възглавница е подходяща според предпочитаната ни поза за сън:

По корем: Ако ви харесва да спите по корем, имате нужда от ниска, равна и мека възглавница, тъй като при тази поза за сън има най-малко разстояние между главата и леглото. По-висока възглавница би могла да доведе до изкривявания и болки във врата. Меката и плоска възглавница ще поддържа главата, врата и гръбнака ви в една линия и в естественото им положение.

По гръб: Ако обичате да спите по гръб, не препоръчваме прекалено високи възглавници, защото при тях може да се образува голям ъгъл между главата и тялото, което да доведе до схващания, болки и дискомфорт. При тази поза за сън е хубаво възглавницата да бъде със средна твърдост, за да осигурява надеждна опора за горната част на тялото и да поддържа естественото му положение. Друг добър избор е анатомична възглавница  от мемори пяна.

Настрани: Ако сте от хората, които предпочитат да спят настрани, значи се нуждаете от по-висока, по-твърда и анатомично оформена (вълнообразна) възглавница. Най-важното при тази поза за сън е възглавницата да следва естествената извивка на раменете, врата и главата, да запълва и поддържа мястото между рамото и ухото и да създава стабилна опора.

При смяна на много пози за сън: Ако нямате една любима поза за сън, а често редувате различни положения на тялото, препоръчваме средно високи и по-меки възглавници, които да усещате удобно в различни позиции. Добро решение е и модел с мемори пяна.

ТВЪРДА ИЛИ МЕКА ВЪЗГЛАВНИЦА?

Голяма част от хората предпочитат меки възглавници, но те не винаги са подходящ избор. Прекалено меките възглавници обикновено бързо променят формата си и е вероятно да се разместят и сплескат, докато спите, което да доведе до изкривяване на гръбнака и болки във врата.

Прекалено твърдата възглавница пък трудно ще поеме извивките на главата и врата ви и е възможно да бъде неудобна. Преди всичко обаче изборът на твърдост на възглавницата зависи от вашите предпочитания и нужди, за да ви осигури максимален комфорт.

ВИДОВЕ ВЪЗГЛАВНИЦИ СПОРЕД ПЪЛНЕЖА

Възглавници от гъши пух

Те са едни от най-удобните видове възглавници и гарантират идеален баланс между твърдост и мекота, като същевременно се адаптират оптимално към извивките на тялото. Обикновено, външните слоеве са направени само от гъши пух, а към пълнежа се добавят и пера, за да не бъде прекалено мека възглавницата и да не се деформира.

При качествените възглавници от пух се използват специални технологии. Пухът се разделя на „джобчета”, за да може възглавницата бързо да възстановява първоначалната си форма.

Възглавниците от гъши пух са устойчиви, дишащи и добре попиват влагата по време на сън. Въпреки това, ако имате алергии или астма, не препоръчваме този вид възглавници.

Възглавница от фибри

Пълнежът на този вид възглавници се състои от полиестерни кухи влакна. Те осигуряват оптимална циркулация на въздуха в дълбочина на възглавницата, което означава, че не задържат влага. По този начин се предотвратява появата на бактерии, акари и неприятни миризми по възглавницата, като тя се запазва в отлично състояние за по-дълго време.

Възглавници от латекс

Латексовите възглавници са много еластични и предлагат мек и нежен допир с човешката кожа. Те могат да се оформят така, че да пасват идеално на главата и врата и се предлагат в множество форми и размери. Освен това, латексът е екологичен материал, който запазва твърдостта си във времето и осигурява защита срещу развиване на микроби, мухъл и бактерии във възглавницата. Това прави възглавниците от латекс изключително подходящи за хора с алергии. Единственият недостатък на латекса като материал е, че изисква редовно проветряване.

Възглавници от мемори пяна

Мемори пяната представлява еластична пяна с висока плътност, като позволява идеална циркулация на въздуха. Също така, тя е термочувствителна и реагира на топлината на човешкото тяло. Ето защо, възглавниците от мемори пяна са устойчиви, комфортни, гъвкави, поемат и запомнят формата и позицията на главата и при смяна на позата за сън, се нагаждат според нея.

Възглавниците от мемори пяна се препоръчват и за хора, които имат проблеми с врата, раменете или гърба, тъй като осигуряват добра подкрепа и облекчават напрежението. Също така, възглавниците от мемори пяна са хипоалергенни и не позволяват развитието на прахови акари и други микроби.


Възглавници с гел

Този вид възглавници отново са направени от мемори пяна, но от едната страна има добавен слой гел. Възглавниците с гел охлаждат, понижават температурата и предотвратяват появата на пот по време на сън.

Анатомични (ортопедични) възглавници

Анатомичните (ортопедични) възглавници имат строго определена форма и обикновено са изработени от латекс, мемори пяна или дунапрен. Техните анатомични извивки следват и поемат формата на главата и врата, като им осигуряват правилно позициониране и надеждна опора. Тези възглавници са толкова удобни, че веднъж щом свикнете с тях, трудно ще намерите удобство в други възглавници.

Те не позволяват развитието на акари и други микроорганизми, което ги прави изключително подходящи и за хора с алергии. Обикновено се използват от хора с различни здравословни проблеми или болки във врата и гърба, безсъние и т.н.

КОИ МОДЕЛИ ВЪЗГЛАВНИЦИ ПРЕПОРЪЧВА ORANGE FROG (според позата за сън)?

Ако обичате да спите по корем, ви препоръчваме луксозна възглавница с гъши пух – Тед. Тя е мека, нежна на допир и е направена от висококачествен гъши пух и пера. Благодарение на това, възглавницата обгръща извивките на главата и врата и им осигурява надеждна опора.

Харесва ви да спите на една страна – в такъв случай имаме две специални предложения за вас! Възглавница Ароматерапи – Екон Латекс, направена изцяло от латекс и със средна височина. Този модел не се деформира, позволява добра циркулация на въздуха, осигурява надеждна опора на главата и има добавена торбичка с аромат на лавандула. Ако предпочитате по-високи възглавници, препоръчваме Висока възглавница Maxima – АйСлийп, направена от 100% мемори пяна.

Възглавница Ароматерапи – Екон Латекс

Ако пък обичате да спите по гръб, Възглавница Riviera by Pierre Cardin – Магнифлекс е идеалното решение! Тя е направена изцяло от мемори пяна, която облекчава напрежението и намалява въртенето. Това я прави един от най-продаваните и предпочитани продукти. Ако сменяте много пози по време на сън, възглавници Dream On отново направени от мемори пяна са чудесен избор!

Възглавница Riviera by Pierre Cardin – Магнифлекс

КОИ МОДЕЛИ ВЪЗГЛАВНИЦИ ПРЕПОРЪЧВА ORANGE FROG (според пълнежа)?

Възглавница Натура – Екон Латекс е идеална за любителите на естествените материали, тъй като е направена изцяло от натурален латекс и не се деформира. Възглавница Класик – Екон Латекс също е много добър избор и има ортопедични свойства.

Възглавница Натура – Екон Латекс

Ако се колебаете каква възглавница от мемори пяна да изберете, ето няколко предложения от нас. Висока възглавница Memory Quееn – Dream On (16 см) за хора с широки рамене и за любителите на високи възглавници, мека възглавница Air Comfort – Dream On и Ортопедична възглавница Air Deluxe – Dream On.

Възглавница Air Deluxe – Dream On

Търсите идеалната възглавница с гел? Тогава ви препоръчваме Възглавница с охлаждащ текстил CoolComfort – АйСлийп, по-висока възглавница Gel Queen – Dream On и средно висока възглавница Adry Cool – Тед, направени от 100% мемори пяна. А ако сте ценители на луксозните стоки, предлагаме Възглавница Duogel с две лица – Магнифлекс с иновативна гел пяна за удобство и комфорт.

Възглавница с охлаждащ текстил CoolComfort – АйСлийп

Възглавница VitalCare с мемори пяна – АйСлийп също е чудесен избор, ако търсите анатомичен модел от мемори пяна, който да заема точната форма и да осигурява правилна позиция на врата и главата.

Възглавница VitalCare с мемори пяна – АйСлийп

Най-подходящата възглавница

Ние, от Orange Frog, ще ви помогнем при избора на идеалната възглавница. Свържете се с нас на телефон  +359 877 184 555 или ни посетете на място в магазина ни в гр. София, ул. Гео Милев 47.

Можете да разгледате всички наши предложения за възглавници в онлайн магазина ни и да поръчате бързо и лесно желания продукт! Подарете си перфектна почивка и сладки сънища с Orange Frog!