Рубрика „Попитай специалистите“ – Какво е полиуретанова пяна?

Какво е полиуретанова пяна

Знаете ли какво означават десетките термини, с които описват характеристиките на матраците? Бонел, покет пружини, сребърни нишки, полиуретанова пяна… Ние ще се опитаме да отговорим на някои от тези въпроси като попитаме специалисти в областта.

Какво е полиуретанова пяна?

Полиуретанът е водещ член на широко обхватната и много разнообразна фамилия от полимери. Полиуретанът може да бъде твърд или може да има отворена клетъчна структура, в който случай се нарича пяна. Пяната може да бъда гъвкава или твърда.

За да се произведат висококачествени продукти от полиуретанова пяна, в зависимост от приложението на пяната се използват серии от добавки.

Гъвкавата полиуретанова пяна се използва в много предмети спомагащи за осигуряване на комфорта ни всеки ден. Едно от приложенията й е в направата на матраци, където започва да се използва през 50-те години на миналия век като по-евтина синтетична замяна на естествени влакна, като памучни вата, конски косми и вълна.

Пяната може да бъде направена да се чувства супер твърда или изключително мека, в зависимост от използвания метод на обработка.

Основният критерий за качество на пяната е нейната плътност. Колкото е по-висока е плътността, толкова пяната е по-качествена и издръжлива.

Защо да изберем матраци с полиуретанова пяна?

Три думи – защото те са подкрепящи, удобни и издръжливи, благодарение на качествата на полиуретановата пяна.