Рубрика „Попитай специалистите“ – Какво е латекс?

rubrika popitaj spetsialistite kakvo e lateks

Знаете ли какво означават десетките термини, с които описват характеристиките на матраците? Бонел, покет пружини, сребърни нишки, полиуретанова пяна, мемори пяна, латекс… Ние ще се опитаме да отговорим на някои от тези въпроси като попитаме специалисти в областта.

Латексът е най-еластичния материал в природата. Той се извлича от каучукови дървета, като те могат да го произвеждат за период от 30 години. Самото извличане е сложен процес, затова истинските матраци от естествен латекс не могат да бъдат и на много ниска цена.

Латексът възстановява първоначалната си форма след многократни и продължителни натоварвания. Неговата здравина и еластичност го прави много подходящ материал за изработката на матраци. Матраците от латекс постигат точната подкрепа за гръбначния стълб, съчетана с едно оптимално потъване.

Недостатък на латексовите матраци обаче е, че заради плътността на материала, има опасност да мухлясат. Особено ако няколко пъти се разлее нещо върху тях. Влагата може да се просмуче през отворената клетъчна структура на матрака и да предизвика, макар и леко, мухлясване. Затова е важно да се обръщат периодично – което може да е проблем, защото латексовите матраци са по-тежки.

Латексовите матраци са подходящи за хора с алергии и за хора предпочитащи естествени материали.