Рубрика “Попитай специалистите” – Какво е мемори пяна?

Какво е мемори пяна

Рубрика “Попитай специалистите” – Какво е мемори пяна?

Знаете ли какво означават десетките термини, с които описват характеристиките на матраците? Бонел, покет пружини, сребърни нишки, полиуретанова пяна, мемори пяна… Ние ще се опитаме да отговорим на някои от тези въпроси като попитаме специалисти в областта.

 

Мемори пяната е другото наименование на вискоеластичната пяна или изкуствен високоеластичен материал.

За сравнение с обикновената пяна, високоеластичната материя на мемори пяната се приспособява към формата на тялото, оказващо натиск. Престане ли натискът, пяната постепенно възвръща своята първоначална форма. Притежава отворена структура с намалена пропускливост, което позволява по-добра вентилация от обикновения латекс. При ниски температури мемори пяната се втвърдява, а при високи омеква.

По-просто казано, мемори пяната се оформя спрямо тялото в отговор на топлината и налягането, разпределяйки равномерно телесното тегло, като така помага за облекчаване на точките на натиск. Не се препоръчва на хора, на които постоянно им е топло или се потят повече, защото може да се получи запарващ ефект. Препоръчва се на хора с продължителни болки или проблеми с гърба.  Възглавниците с мемори пяна облекчават болките във врата, като осигуряват затопляне и напасване спрямо него.

Благодарение на свойствата си мемори пяната е един от най-предпочитаните материали за изработка на качествени възглавници, топ матраци и матраци с различни плътности и дълбочини.

One thought on “Рубрика “Попитай специалистите” – Какво е мемори пяна?

  1. Pingback: Рубрика „Попитай специалистите“ – Какво е микропокет пружини? - Orange Frog — Магазин за матраци и аксесоари за легло

Comments are closed.